maandag 30 december 2013

in het nieuws...Onbekend schilderij van Van Dyck opgedoken in tv-show

In het televisieprogramma Antiques roadshow op de Britse zender BBC is een tot voor kort onbekend schilderij van de Antwerpse schilder Antoon Van Dyck opgedoken. Het betreft een portret van een Brusselse magistraat uit de eerste helft van de 17e eeuw.
Het schilderij was tot voor kort in het bezit van priester Jamie McLeod die er ooit 400 pond (480 euro) voor neertelde in een antiekwinkel. Nadat ontdekt werd dat het van de hand van Van Dyck is wordt de waarde nu op 400.000 pond geschat, ofwel zo'n 480.000 euro.
Volgens kenners gaat het om een portret van een Brusselse magistraat, dat vermoedelijk een voorbereidend werk was voor een schilderij waarop zeven magistraten staan afgebeeld. Dat schilderij dateert van 1634.
De ontdekking werd al een tijdje geleden gedaan, maar werd enkele maanden lang gerestaureerd. Vanavond om 20 uur wordt het onthuld in het tv-programma Antiques roadshow op BBC 1.
Antoon Van Dyck was een schilder uit Antwerpen die in de leer ging bij andere grote schilders als Pieter Paul Rubens en Jacob Jordaens. Later in zijn loopbaan trok hij naar Engeland, waar hij ontdekt werd door het Britse koningshuis. Hij verwierf er de adelijke titel 'Sir'.
...
Rijker dan je denkt, schatten op zolder, Antiques roadshow, ik kijk er zo graag naar.
Zeker als het dan om zoiets gaat

5 opmerkingen:

 1. Ja, ik heb dat ook gezien, wat een mazzel had die man, een goed oog ook en de juiste keuze om geen boekenkast te kopen wat hij oorspronkelijk wou, maar deze schat op zolder!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik las dit in de krant. Erg bijzonder verhaal eigenlijk.
  Wel leuk dat het is ontdekt.
  Ik hoef niet rijk te zijn. Ik ben liever gelukkig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb het ook gehoord , misschien moet ik ook eens op zolder gaan kijken alhoewel ik denk dat daar niet zo'n schatten zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik zag het artikel in de krant. Vreemd dat zo'n schat al die jaren verborgen blijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier hangen ook nog een paar schilderijen, alleen het is modern. Zou er een Appel tussen zitten. :-)

  BeantwoordenVerwijderen